torsdag 8 augusti 2013

Det börjar med en joint och slutar med hasch

Om man hämtar sitt nyhetsintag via svensk media kanske man inte skulle tro det, men det sveper en cannabisliberal vind över världen. Även om medicinsk cannabis är förbjuden på federal nivå i USA är det nu tillåtet i snart hälften av de femtio staterna. De av ekonomin hårt pressade amerikanerna har toktröttnat på slöseriet med skattemedel för att vinna ett krig mot knark som bara har förlorare.

Säkert lockar också skatteintäkterna som beräknas till enorma belopp, inte minst när en del stater står på konkursens rand.

I Sverige däremot slår sig politikerna för bröstet och hävdar att vi har världens bästa narkotikapolitik. Detta trots att dödssiffrorna är dubbelt så höga som i Portugal där allt är tillåtet, eller Holland för den delen, som haft en liberal inställning sen länge.

Men faktum är att de svenska självgoda politikerna har lite rätt, vi har en bra narkotikapolitik i Sverige! Men det beror inte på förbuden, utan den välfärd och sociala ansvar vi har. Naturligtvis kan man må dåligt även under den blågula fanan, men globalt sett har vi färre alkohol- och narkotikamissbrukare än genomsnittet. Sverige är globalt sett ett bra land att leva i!

Jag har skrivit tidigare om myter och jag tycker det är extra intressant när sånt man trott vara sant visar sig vara fel. I skolan fick vi lära oss att provade man knark en gång så var man sen beroende. Dagens ungdomar är inte lika lättlurade; fakta är bara en googling bort.

Tonåringar har dessutom alltid vetat bättre än den äldre generationen, enligt egen utsago. Därför funkar det inte att komma med påhittade fakta. Speciellt inte när ny forskning visar att man blir smalare och smartare av cannabis och att det botar cancer!

Precis som det svenska samhället tar hand om oss, måste vi ta hand om våra ungdomar så att behovet av verklighetsflykt inte tar över. Skräckpropaganda fungerar inte, inte heller lögner eller förbud. När tiderna förändras måste politiken följa med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar