tisdag 9 april 2013

Filmtipset - Jakten och Bakom Stängda Dörrar


Det jag gillar mest med franska filmer är att jag måste titta hela tiden och inte kan bli distraherad av ipaden så fort det blir lite tråkigt. Det blir ju betydligt mer avslappnande att titta på tv om man inte hela tiden försöker följa två saker samtidigt.

Dans La Maison (In the house på engelska och Bakom stängda dörrar på svenska) är regisserad av Francois Ozon som gjorde Swimmingpool och 8 kvinnor i början av milleniet. Filmer som jag minns som lite ytliga stilövningar. Dans la maison är inte det minsta pretentiös, tvärtom så hånar han gärna den lite ytliga konstvärlden. Här finns både tydliga och subtila blinkningar till Woody Allen, det är framförallt en väldigt rolig film.

Claude är en ambitiös elev på skolan där Germaine är lärare i litteratur. Claude börjar som Scheherazade i Tusen och en natt skriva en novell om livet i en familj han lärt känna. Trots Germaines ständiga kritik och tvivel på att detta är moraliskt rätt är han snart fast och beredd att gå långt i sin roll som lärare för att få veta hur det slutar.

Detta är en film som får dig att skratta högt och som tar överraskande vändningar, tänk er en Woody Allen i högform, om ni nu kan minnas så långt tillbaka. 8/10

När vi nu pratar filmer som inte är från Hollywood måste jag också nämna danska Jakten med Mads Mikkelsen. Mads är en snubbe som går igenom en tuff tid i livet med skilsmässa och nedskärningar på jobbet, när en oskyldig händelse leder till att han bli anklagad för ett sexuellt övergrepp på en liten flicka. Vad som sen händer är att hela byn mer eller mindre vänder sig emot honom. Känslorna detta frammanar i en själv som tittare är intressanta. För man blir naturligtvis väldigt arg. Hur tror ni att en Hollywoodversion hade slutat? Annorlunda än hur Thomas Vinterberg valde att låta den sluta? Jag vet vad jag föredrar och vilket slut som fick filmen att stanna kvar hos en ett tag. 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar