måndag 12 november 2012

100 Höjdare - Bill Drummond - The Man, 1986


I förra inlägget skrev jag om The Teardrop Explodes; efter att de imploderat släppte Julian Cope en soloplatta som heter Fried där han poserar på omslaget iklädd ett sköldpaddskal. Första låten är en sex minuter lång ögonvittnesskildring ur en jagad rävs perspektiv. Genialt, definitivt en bubblare på den här listan.

Andra låten heter Bill Drummond Said. Döm om min förvåning när jag en dag hittar en skiva med en snubbe som faktiskt heter Bill Drummond! Nyfikenheten var väckt. Tredje låten på Bills platta heter Julian Cope Is Dead. På den tiden behövdes det inte mer för att jag skulle öppna plånboken.

Bill Drummond var manager åt The Teardrop Explodes, därav kopplingen. Låten handlar om att han var tvungen att ta livet av Julian för att The Teardrops skulle få det genombrott de förtjänade.

Musiken kan beskrivas som skotsk country-rock. Elva låtar och en speltid på 33.35, ändå finns det plats för instrumentallåtar som skapar en stämning och inramning till de vassaste spåren, som I Want That Girl och I Believe In Rock & Roll. Skivan avslutas med att Bills pappa (som var präst) läser Robert Burns Such a Parcel of Rogues in a Nation.

Att skivan är just 33 minuter lång var säkert ingen slump. Bill sa upp sig från sitt skivbolagsjobb 1986 med anledning av att han var 33.3 år gammal och skulle egentligen ägna sig åt att skriva böcker. Mest känd blev boken The Manual om hur man skapar en hit som toppar försäljningslistan.  Bill hade fler äss i rockärmen, fortsättning följer...

The Man finns inte på Spotify, men ett tips är att söka på fildelningssajterna eller köra den här spellistan jag skapat på youtube, inte mycket att titta på, men kör den på en flik i bakgrunden så spelar den igenom plattan precis som Spotify hade gjort.

Sida 1
  1. "True To The Trail"
  2. "Ballad For A Sex God"
  3. "Julian Cope Is Dead"
  4. "I Want That Girl"
  5. "Going Back"
Sida 2
  1. "Queen of the South"
  2. "I Believe In Rock And Roll"
  3. "Married Man"
  4. "I'm The King Of Joy"
  5. "Son of A Preacher Man"
  6. "Such a Parcel of Rogues in a Nation"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar