fredag 10 januari 2014

Filmtipset - Rush

Hur många gånger har man inte sett fram mot en film om racing och önskat coola scener med vrålande motorer och snabba bilar, bara för att snabbt inse att det inte räcker för att bibehålla intresset i 90 minuter?

I Ron Howards Rush uppstår inte det problemet, manusförfattaren skrev filmen utan att ha någon beställare och hoppades i bästa fall att det skulle bli en lågbudgetinspelning. Därför la han fokus på människorna istället för bilarna och det är ofta ett recept på framgång, om än sällsynt.

Filmen handlar om formel ett förarna James Hunt och Niki Lauda på 70-talet och håller sig till stora delar till sanningen.

När man ser affischen och dessutom tänker på att det är en brittisk manusförfattare, kan man lätt tro att James Hunt skall vara hjälten i filmen. Men det blir aldrig så enkelt, man känner för båda rollfigurerna, lika starkt.

Även utan något större sportintresse griper filmen tag rejält. Det är snygga 70-tals kläder, vi rör oss ju i formel ett cirkusens jet set. Snygga bilar, inte heller konstigt, Niki kör för Ferrari och så är det racingscenerna, som tack vare att vi känner för karaktärerna blir väldigt spännande. Och en bra genomkörare för hemmabion.

Filmen jobbar sig upp till ett toppbetyg, till slut har jag fått allt jag vill ha ut av filmen och sätter en mycket sällsynt tia i betyg! (10/10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar