måndag 18 februari 2013

Filmtipset - 2 x Bryan Cranston

Efter en nästan tvfri sommar har jag nu mer än väl kommit ikapp och det mesta man utsätter sig för i tvsoffan är ren dynga. Jag vill gärna känna att det jag ser på är spännande, och det gör väl alla. Det är väl därför deckare är så populära, själv klarar jag inte just den genren. Varför vet jag inte, men jag tappar snabbt intresset.

Jag och yngste sonen blev nyss klara med dom fyra och en halv säsonger som finns ute med Breaking Bad och det är förmodligen den bästa serie vi sett. Första avsnittet börjar med att huvudpersonen Walter White spelad av Bryan Cranston står ute i öknen i bara kalsingarna och ser allmänt förvirrad ut. När avsnittet sen fortsätter går vi tillbaka i tiden och man tänker för sig själv: ok, när skall vi komma till den där ökenscenen, i slutet av säsong ett eller måste vi vänta till säsong fem? När vi insåg att vi fick svaret i samma avsnitt, jublade vi lite. Inget flum som i Lost.

Det är Bryans rollprestation och karaktärsförvandling som gör hela serien så bra som den är. Nån kanske missat den här serien helt och inte vet vad den handlar om, så lite kort; Walter White är en hunsad kemilärare som knäcker extra på den lokala biltvätten. När han drabbas av cancer, inser han att han måste dra in mer stålar snabbt och börjar koka crystal meth.

Början på säsong två är lite utdragen, men det lyfter sen och det finns scener i alla säsonger som bara handlar om relationerna mellan de olika paren som är lite sega, men dom kanske gör att även tjejer får ut något av det här. Mycket sevärd i varje fall.




I Argo spelar Bryan en så utseendemässigt annan figur att man knappt känner igen honom, det är först när han skäller ut en medarbetare som man hajar till. Filmen handlar om ett gisslandrama i Iran 1979. Den är regisserad av Ben Affleck och han har också satt sig själv i huvudrollen som hjälten Tony Mendez och det är nog det enda man kan invända emot. Han känns inte trovärdig för fem öre och varför inte rollbesätta en latino i den rollen? Men strunt i det och strunt i att det låter som om det skall vara en politisk film. (Och strunt i att den bara är löst baserad på vad som verkligen hände.) Det här är nagelbitande spänning. Affleck missar inte ett trick för att hålla spänningen uppe. Och det håller hela vägen. 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar