måndag 11 februari 2013

100 Höjdare - Harpo - Moviestar, 1975


Tittar man i Bonniers rocklexikon från 1987 står där inte en rad om Harpo. Det är ganska märkligt egentligen med tanke på hur få svenska artister som vid den här tiden hade tagit sig utanför Sveriges gränser, men också väldigt talande för hur man såg på "pop" i det svenska musikklimatet då. Det var inte riktigt fint. Proggens ideal fanns fortfarande kvar, i varje fall i journalistiken. Ett annat exempel på hur det kunde vara är ANC galan 1985, ett politiskt evenemang där Per Gessle och Marie Fredriksson fick uppträda på nåder utan att vare sig stå med på affischen eller vara med på  Dubbellpn som släpptes efteråt. Ett par år senare var dom ett av världens största band. Så stor blev aldrig Harpo, men han tog sig in på Englandslistan och han var stor i både Australien och Tyskland.

Det som fångade mig med Harpo var framförallt att han är en så stark låtskrivare. Moviestar bjuder förutom titelspåret på massor av poppärlor. Motorcycle Mama blev också en hit, men det finns inga svaga spår här. De andra tidiga plattorna har också massor med hits, det mesta finns på Spotify, jag saknar bara Harpo & Bananaband från 1975 med fina Magiska Mona.

Många artister känner säkert en begränsning av att publiken förväntar sig mer av samma som förut, för stora lappkast i karriären är svåra att sälja in. Harpo försökte med att släppa en skiva för barn och en platta med töntiga covers på rockklassiker, skivor som snabbt hamnade i reabackarna, och sen lyckades han inte hitta tillbaks till de svenska hitlistorna. Men Moviestar kommer ingen att glömma.

Moviestar på Spotify.

• Sida 1:
Motorcycle Mama
Harpo's Helicopter
Moviestar
Valerie
Beautiful Christmas

: 3:23
: 2:18
: 3:21
: 2:52
: 3:07
• Sida 2:
I Wrote A Love Song
Dancing Child
Freedom Bird
The World Is A Circus
Japanese Winter

: 3:41
: 3:24
: 1:55
: 3:35
: 3:51

Fler Höjdare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar