måndag 3 december 2012

100 Höjdare - Paul Simon - Graceland, 1986


Simon & Garfunkels plattor hörde alla till mina favoriter när jag var tonåring, men Paul Simons soloplattor lockade aldrig på samma sätt. För mycket hjärna och för lite hjärta. Eller som Paul själv sjöng på Heart And Bones; Maybe I Think Too Much...

Att spela in en platta med sydafrikanska musiker i mitten på 80-talet då speciellt musiker förväntades helt bojkotta Sydafrika, kan inte varit självklart. Det kan verka naivt av Paul Simon, som av många sågs som en politisk musiker, att inte förstå att detta var kontroversiellt. Men jag tror att han bara hade sin vision av vad han ville åstadkomma och inte lät något stoppa honom, som varje sann konstnär alltid gör. Det finns en bra dokumentär om inspelningarna som heter Under African Skies som kom tidigare i år.

Att skivan har ett helt eget sound är bara en liten del av varför plattan blivit en klassiker. Den är fylld av bra låtar naturligtvis , musiker som haft kul när de skapade den och det hörs och inte minst en tekniker i Roy Halee som kunde styra upp det hela och skapa något modernt och ändå tidlöst av allt inspelat material, vilket enligt dokumentären innbar att ibland skapa något helt nytt av det som fanns på banden.

Det här är en skiva man aldrig tröttnar på, en självklar höjdare.

Paul Simon - Graceland på spotify

1 The Boy In The Bubble 3:59
2 Graceland 4:48
3 I Know What I Know 3:13
4 Gumboots 2:42
5 Diamonds On The Soles Of Her Shoes 5:34
6 You Can Call Me Al 4:39
7 Under African Skies 3:34
8 Homeless 3:45
9 Crazy Love Vol II 4:17
10 That Was Your Mother 2:51
11 All Around The World Or The Myth Of Fingerprints 3:15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar