fredag 9 november 2012

100 Höjdare - The Teardrop Explodes - Wilder, 1981


Liverpoolscenen i början av 80-talet hade helt lämnat Mersey soundet bakom sig. Jag lyssnade mycket på trion Echo & The Bunnymen, som jag i sin tur gillade för deras The Doors influenser. Plattan Ocean Rain hade kunnat kvala in på listan, definitivt en bubblare.

Ian McCulloch som var sångare där hade en grupp som hette The Crucial Three tillsammans med Pete Wylie som bildade The Mighty Wah! och Julian Cope som skapade The Teardrop Explodes. Så mycket talang och framför allt så mycket ego i en och samma grupp kunde inte hålla i längden, så gruppen splittrades utan att nånsin spela in något. Man undrar ju hur det hade kunnat låta. Bigger than The Beatles for sure.

Pete Wylie gjorde singeln Come Back som snurrade hemma hos mig. Men det var Julian som verkligen fångade mitt intresse. Han hade texterna som ställde allt på ända och för mig har det alltid varit texterna före musiken. Inger fel på musiken dock. På debutplattan Kilimanjaro är det proppfullt med både musikalisk genialitet och vassa texter. Spotify har bara den utökade de lux versionen med 3 CD, men varför inte. Hitsingeln Reward fick inte plats på LPn och singelbaksidorna har också sina poänger. Första spåret heter Ha Ha I'm Drowning, man fattar direkt att detta är ingen dussinartist.

Men det är uppföljaren Wilder (1981) jag valt, lite mognare sound, lite mer melankolisk. Men glädjen finns där i låtar som Colours Fly Away och inte minst Passionate Friend, som handlar om hur man tar sig ur ett dåligt förhållande med huvudet högt.

Plattan på Spotify har fått ett antal bonusspår, ett par singelbaksidor; Windowshopping For a New Crown of Thorns bl a och sen EPn You Disappear From View, som var början till tredje plattan som aldrig blev av. Bra grejer, men mer melankoliskt än Wilder. De första elva spåren är Wilder, less is more.

Julian Cope startade sen en solokarriär som var lika spännande. Jag följde Liverpoolspåret och hittade fler skivor som skulle bli sönderspelade. Fortsättning följer.

 Sida 1
1. Bent Out Of Shape
2. Colours Fly Away
3. Seven Views Of Jerusalem
4. Pure Joy
5. Falling Down Around Me
6. The Culture Bunker 

Sida 2
7. Passionate Friend
8. Tiny Children
9. Like Leila Khaled Said
10. ...And The Fighting Takes Over
11. The Great Dominions

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar